🎁 Gaveregn på fars dag

Udover et fint klippekort fra min (9årige) søn til at lufte hunden, se Star Wars film etc., så kom der også en gave fra et af selskaberne i Furesø Globale Kvalitetsaktier. Hollandske ASML er en af de større positioner i porteføljen, aktien steg med 8% og tager yderligere 2% op her til morgen. Det gør den af flere årsager, der også er vigtige for sektoren generelt.

 ℹ Hvad laver ASML?

ASML producerer litografimaskiner, der anvendes til at printe mikrochips. Deres kunder er producenter af mikrochips såsom TSMC, Samsung og Intel. ASML har monopol på de mest avancerede litografimaskiner, der anvender en EUV lyskilde, Extreme Ultra Violet. EUV muliggør mikrochips med lavere afstand mellem transistorerne, og det medfører en mere kraftfuld chip. I kombination med EUV muliggør High NA teknikken at man kan printe mikrochips under 2nanometer og ASMLs succes med High NA er derfor vigtig for, at man kan drive mere performance ud af de næste generationer af chips.

🤓 Lidt (nørdet) baggrund så man kan forstå det bedre:

For at øge antallet af transistorer kan man enten reducere lysets bølgelængde eller øge det, der kaldes Numerical Aperture (NA). En linse med en højere NA kan fokusere lyset mere præcist, og ASML har arbejdet på det, der kaldes High NA siden 2018. I december 2023 fik Intel levereret den første High NA EUV platform kaldet EXE.5000. Den koster omkring 400m. USD.

👉 Usikkerheden omkring High NA er reduceret

Den 3. juni sendte ASML en meddelelse ud om, at man nu åbner en forskningshub indenfor High NA EUV produktion. Her kan kunder og leverandører nu få lov at teste deres processer i samspil med ASMLs high NA platform. I samme ombæring skriver ASML, at man regner med masseproduktion i 2025 og 2026. Det er ikke helt nyt, idet ASML har en betydelig High NA omsætning i deres langsigtede forventninger. Men det viser, at man har succes og fremdrift med teknologien og nu er klar til at kunderne kan forberede, optimere og de-riske deres opstart med High NA.  

😱 Mindre risiko på ordreindgangen ?

Fordi en avanceret maskine koster flere hundrede mio. EUR så kommer ASMLs ordrer nogle gange i større klumper og det skaber til tider lidt angst hos nogle investorer. For at ASML skal nå deres 2025 målsætning skal ordreindgangen ligge på mere end 4bn EUR per kvartal resten af 2024. Det har der været lidt bekymring om i markedet.

📈 På en investorkonference den 5. juni udtrykte ASMLs CFO optimisme omkring High NA ordrer fra TSMC i de kommende kvartaler (Reuters). TSMC der er ASMLs største kunde, har 3nm produktion i dag og tester 2nm. TSMC arbejder med andre produktionsteknikker og har i vores optik være lidt tøvende ift. High NA. Det er derfor positivt, at verdens største chipproducent begynder at ”comitte” sig mere til denne teknologi og naturligvis, at risikoen på ordreindgangen er lavere for ASML.

Det fine klippekort fra sønnike 👇